WĘDZENIE

A dziś temat, który nierozerwalnie wiąże się z naszą branżą ? wędzenie ?
Poniżej kilka ciekawostek ?
Wędzenie jest jedną z kilku, najstarszych znanych człowiekowi, form wydłużania czasu przydatności do spożycia produktów mięsnych. Polega na długotrwałym (od kilku godzin, do kilku tygodni) przetrzymywaniu wędzonego surowca w dymie, powstałym na skutek spalania drewna – głównie drzew liściastych. W czasie tego procesu, produkty zmieniają kolor, smak i nabierają charakterystycznego zapachu. Na ich powierzchni osadzają się substancje konserwujące mięso o właściwościach grzybo i bakteriobójczych.
Pierwotnie wędzono głównie ryby, z czasem zaczęto wędzić również mięsa innych zwierząt. Kiedy proces ten, stał się również elementem polepszania walorów smakowych produktów, pojawiły się wędzone sery czy nawet owoce.
Jak jesteśmy przy wędzeniu to musimy zaprosić Was do odwiedzenia ? www.dworecki.pl/wedzonki
#wędzenie #dworecki #oferta