GOLONKA PIECZONA – PRZEPIS

Są tu miłośnicy PIECZONEJ GOLONKI❓ Jeśli tak, to mamy dla Was sprawdzony przepis❗
Po golonkę peklowaną zapraszamy do naszych sklepów firmowych??
?SKŁADNIKI?
? 6 sztuk golonek przednich, bez kości każda po ok. 0,5 kg
? sól, pieprz
? 400 g masła klarowanego
ZALEWA DO PEKLOWANIA:
? 2,5 l wody
? 3 łyżki soli kamiennej
? 10 ziaren ziela angielskiego
? 5-8 liści laurowych
? 6 ząbków czosnku
?SPOSÓB PRZYGOTOWANIA?
Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie..
Do dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce.
Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy.
Do brytfanny wkładamy wyciągnięte z zalewy golonki. Każdą oprószamy solą, pieprzem. Na wierzch golonek wykładamy kawałki masła.
Brytfannę przykrywamy, pieczemy 2 godz 45 minut w temp 180 st. Po tym czasie odkrywamy, 15 minut zapikamy bez przykrycia.
Smacznego ?
#golonka #golonkapieczona #przepis #golonkapeklowana #dworecki #sklepyfirmowe